Sittardse Historische Kalender

Deze kalender neemt U mee naar het Sittardse verleden. Iedere dag vindt U verschillende feiten die ooit hebben plaatsgevonden en waarvan de datum bewaard is gebleven. Er is uitdrukkelijk niet gestreefd naar volledigheid. Bovendien treft U grote en kleine feiten aan, zappend door Sittards geschiedenis. De selectie is volledig willekeurig. Basiscriterium om op deze site te komen is het feit dat het ooit nieuws is geweest. Daarbij moet in het oog gehouden worden dat ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen in de ogen van nu, vroeger gebeurtenissen kunnen zijn geweest waarover nog lang gepraat is geworden. In die zin wensen wij de bezoekers van onze site veel leesplezier bij het bladeren door onze 'Annalen'.

De Sittardse Historische Kalender is alleen te zien op onze website en is niet in gedrukte of andere vorm verkrijgbaar.

 

1 april

1319
Hermanus, genoemd in de Helle bekend schuldig te zijn aan de deken en het kapittel van Sittard een jaarrente van 6 Brabantse solidi uit zijn huis en schuur, gelegen in de straat der looiers naast het huis van Theodoricus, genoemd Kicghen.

1360
Notaris Johannes de Leydenbroich maakt een oorkonde op, waarin staat dat Johannes, zoon van Trude, schuldig is aan het Sittardse kapittel een jaarrente van 4 oude groten uit zijn tuin gelegen te Ophoven. Deze tuin behoorde eertijds aan Herman Coeken en is gelegen naast de tuin van Heylwigis, genoemd Pleckelkens.

1642
Alleen een klein aantal raadsleden is op de raadsvergadering, de rest is naar Maaseik gevlucht. Tijdens deze vergadering wordt er over beslist hoe de Hessische vorderingen over de burgerij moeten worden omgeslagen.

1890
Begin van de sloop van de woning en de molen tegenover de Basiliek van O.L.Vrouw van het H.Hart. Op deze plaats komt het Mariapark.

1917
Slecht nieuws voor de bierdrinkers. Als gevolg van de invoering van de nieuwe "Bierwet 1916 Treub" wordt de accijns op bier verviervoudigd en 60 cent per 100 liter gesteld.

1920
De Duitse paters Jezuïeten vertrekken naar Duitsland. Zij verkopen het voormalige Dominicanenklooster aan het kerkbestuur en de Staatsmijnen. Het gebouw zal ingericht worden als gezellenhuis, maar door omstandigheden blijft het gebouw twee jaar leegstaan.

1945
Voor de eerste maal zijn weer de klokken van de Grote Kerk te horen. Het zijn grammofoonopnames van de door de Duitsers geroofde kerkklokken.


Historische feiten van andere dagen