Sittardse Historische Kalender

Deze kalender neemt U mee naar het Sittardse verleden. Iedere dag vindt U verschillende feiten die ooit hebben plaatsgevonden en waarvan de datum bewaard is gebleven. Er is uitdrukkelijk niet gestreefd naar volledigheid. Bovendien treft U grote en kleine feiten aan, zappend door Sittards geschiedenis. De selectie is volledig willekeurig. Basiscriterium om op deze site te komen is het feit dat het ooit nieuws is geweest. Daarbij moet in het oog gehouden worden dat ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen in de ogen van nu, vroeger gebeurtenissen kunnen zijn geweest waarover nog lang gepraat is geworden. In die zin wensen wij de bezoekers van onze site veel leesplezier bij het bladeren door onze 'Annalen'.

De Sittardse Historische Kalender is alleen te zien op onze website en is niet in gedrukte of andere vorm verkrijgbaar.

 

10 april

1570
Sittardse burgers beklagen zich erover dat het stadsuurwerk niet onderhouden wordt, waardoor de klok niet op tijd slaat. De burgemeester zal ervoor zorgen dat er onderhoud gepleegd zal worden.

De omwonenden van de put bij het stadhuis beklagen zich erover dat de betreffende put niet goed onderhouden wordt. Zij verzoeken om een beter onderhoud.


Deze stadspomp staat hoogstwaarschijnlijk op dezelfde plaats als de put uit 1570. In de huidige situatie zou de put gelegen hebben op het brede trottoir, thans terras van het pand 'der Iseren Mann'op de Markt.

De omwonenden van de Misboekstraat (Messbachstrassgen) beklagen zich over de toestand van het wegdek op verschillende plaatsen in hun straat. Zij verzoeken voor enige stedelijke bijstand.

1581
De mensen van Overhoven beklagen zich erover, dat het voetpad dat van de Boenenbrug langs de oude beek loopt af, zodanig slecht is dat men er nog nauwelijks kan lopen.


Het oude voetpad zoals dat er nog lag tot voor dertig jaar

Johan Birgden beklaagt zich erover dat tussen het huis van zijn vrouw en dat van de voogd een geheime wc is aangelegd, waardoor men omkomt van de stank.

1915
Het houden van kermissen wordt door de commandant van het veldleger verboden.


Historische feiten van andere dagen