Stichting Ecrevissecomité Obbicht

 

Het Ecrevissecomité is genoemd naar de in Obbicht geboren schrijver, politicus en jurist Pieter Ecrevisse (1804-1879). Hij overleed als erevrederechter in het Oost-Vlaamse Eeklo na een werkzaam leven als advocaat en leraar (te Sittard), vrederechter, provinciaal en lokaal politicus, journalist en schrijver van streek- en historische romans, die voornamelijk in Limburg spelen.

Het Ecrevissecomité van Obbicht, opgericht in 1977, stelt zich als doel het culturele leven en het historisch besef in Obbicht en  wijde omgeving te ondersteunen en te bevorderen in de geest van zijn naamgever. In de dertig jaar van zijn bestaan verzorgde het comité talrijke  boekuitgaven en publicaties. Het nam  initiatieven voor de oprichting en het instandhouden van monumenten en het bewaren van cultureel erfgoed. Met name de restauratie van de toren van de oude kerk en de inrichting van het aangrenzende pleintje heeft het laatste jaar de aandacht van het comité.

Jaarlijks organiseert het Ecrevissecomité bij de oorlogsmonumenten in Obbicht op 4 mei de herdenking van de slachtoffers van oorlog en geweld. Dit betreft het monument in de straat Langs de Beek voor de in W.O. II omgekomen leden van de Joodse familie Claessens en het monument bij de brug over het Julianakanaal,voor twee gesneuvelde Nederlandse militairen. Momenteel is het comité actief o.a. met het verzorgen van de literaire nalatenschap van de Limburgse troubadour Herman Veugelers (1938-2000) door het uitgeven van zijn teksten en een biografie.

Het comité werkt zoveel mogelijk samen met verenigingen binnen de gemeente Sittard-Geleen, die verwante doelen nastreven.